Jakie znaczenie w diecie sportowca mają węglowodany?

Węglowodany są przyjacielem sportowca, są najlepszym źródłem energii, dodatkowo są tanie, lekko strawne, dobrze przyswajalne i spalane przez organizm.

Nadwyżki węglowodanów są magazynowane w formie łatwo dostępnych zapasów.

Mogą dostarczać energii nawet w warunkach beztlenowych (przy krótkim i intensywnym treningu). Jeżeli wysiłek fizyczny trwa dłużej, niezbędne jest utrzymanie odpowiedniego zapasu glikogenu w organizmie. O glikogenie zobacz w:Jak działają węglowodany?

Podstawą dla sportowca jest prawidłowe spożywanie węglowodanów, niezależnie od uprawianej dyscypliny.

 

Węglowodany są najważniejsze w diecie sportowca, ponieważ są podstawowym źródłem energii. Ponadto, służą do utrzymania stałej ciepłoty ciała. Pozwalają na oszczędną gospodarkę tłuszczami i białkami.

Spożywając węglowodany, należy zwrócić uwagę na jakość tego składnika w diecie.

Węglowodany dzielą się na cukry proste i cukry złożone.

  • Cukry proste znajdują się w owocach i miodzie, batonikach, ciastkach, mlecznej czekoladzie, płatkach, sokach, napojach gazowanych.
  • Cukry złożone, to podstawa żywienia sportowców, zawierające skrobię (znajduje się m.in. w przetworach zbożowych, kaszy, makaronach).

Źródłem cukrów złożonych są również niektóre owoce (np. morele, pomarańcze, gruszki) i warzywa (np. kalafior, szpinak, ziemniaki, marchew i kukurydza), będące również cennym źródłem witamin i minerałów

Jednak są one produktami objętościowymi i niekiedy wzdymającymi, co ogranicza ich szersze zastosowanie w żywieniu sportowców, dlatego (zwłaszcza tuż przed i po wysiłku) właśnie zastosowanie mogą znaleźć cukry proste.

Należy pamiętać, że zbyt wysoki udział cukrów rafinowanych (prostych), w szczególności sacharozy, może wpływać niekorzystnie na wyniki sportowe i stan zdrowia zawodników. Może również prowadzić do niedoborów innych składników pokarmowych w organizmie.
Zobacz także: Jak działają węglowodany?

 

Należy dążyć do utrzymania odpowiednich proporcji między zawartością skrobi (cukry złożone)  i sacharozy (cukry proste) w racjach pokarmowych.

Skrobia powinna stanowić do 64% wszystkich węglowodanów w diecie, a sacharoza do 36%.

Zobacz także: Jak dużo spożywać węglowodanów? Składniki odżywcze w diecie sportowca. Jak działają węglowodany? Jak dużo spożywać węglowodanów?

 

objetosc

Porady w stosowaniu - Aurelien Raphael

Porady w stosowaniu - Bertand Moulinet