PALIWO SPORTOWCA

 

Wysiłek fizyczny zwiększa zapotrzebowanie organizmu na energię oraz wiele składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właściwie zestawiona dieta sportowca powinna uwzględniać odpowiednią ilość wielu składników. Dobrze zbilansowane i indywidualnie dobrane PALIWO jest GWARANTEM NASZEGO ZDROWIA i SUKCESU w sporcie.

Zapraszamy do współpracy:

 

Jacek Feldman

kontakt na FB: Jacek Feldman Nutrition

 

 

Dietetyk sportowy, szkoleniowiec i specjalista od dietoterapii z wieloletnim doświadczeniem współpracujący z czołowymi polskimi sportowcami zawodowymi ( m. in. Jan Błachowicz, Bartosz Fabiński, Marcin Łepkowski, Marcin Prachnio). Specjalizuje się w metodyce żywieniowej i suplementacji w sportach walki. Prawdziwy pasjonat uwielbiający trudne do zdiagnozowania przypadki kliniczne. Ceni sobie przede wszystkim podejście holistyczne i przywracanie homeostazy organizmu po wdrożeniu odpowiedniej diety i suplementacji. Uczestnik wielu krajowych i zagranicznych szkoleń oraz konferencji, również w roli prelegenta. Stale dąży do poszerzania swojej wiedzy w myśl zasady „Im więcej wiesz, tym więcej pozostaje do poznania”.

 

 

 

Metamorfoza Sandry od rozpoczęcia treningu i diety.     

Sandra Stolarczyk

współpracuje z Jacek Feldman Nutrition

kontakt na FB: Sandra Stolarczyk HolisticGirl

 

Jej przygoda z sportem i zdrowym stylem życia zaczęła się parę dobrych lat temu na treningach kickboxingu. Z początku nie było lekko, gdyż większą część życia mało ćwiczyła, była chorowita, miała astmę a jej dieta opierała się na fast foodach i słodyczach. Treningi kickboxingu nauczyły ją wytrwałości, cierpliwości i koncentracji. Podczas zajęć poznała Jacka, imponował jej siłą i zawziętością. A co najważniejsze zaraził pasją do dietetyki i holistycznym podejściem do zdrowia. Od tego czasu całe jej życie odwróciło się o 180 stopni. Skupiła się na porządnych treningach i zadbała o swoją edukację. W ciągu tych paru lat ukończyła wiele szkoleń i konferencji z zakresu dietetyki i treningu. Najbardziej interesuje ją dietetyka kliniczna i możliwości leczenia pacjentów za pomocą odpowiedniej diety, suplementacji i za pomocą sprawdzonych metod alternatywnych. Co sprawia jej największą radość? Pozytywny feedback. Dieta z reguły kojarzy się z zakazami i z brakiem satysfakcji z tego co się je. Otóż, tak nie musi być! I właśnie to uwielbia udowadniać swoim podopiecznym. Legalne naleśniki? Pieguski? Szarlotka? Bounty? Da się zrobić. Stale dąży do poszerzania swojej wiedzy bo wie, że człowiek uczy się całe życie.

 


 

Polędwiczki w sosie kurkowym z ziemniaczkami.

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g kurek
  • 2x polędwiczka wieprzowa ok. 700 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • cebula
  • ziemniaki
  • 170 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2x łyżka posiekanego koperku
  • Oliwa z oliwek
  • 3x ząbek czosnku

Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i mieszając zeszklić ją na małym ogniu.

Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą himalajską i pieprzem czarnym.

Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek. Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię i dodać oliwę z oliwek. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą himalajską i pieprzem.

Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 2 minuty. Całość podana z ugotowanymi ziemniaczkami, posypanymi koprem.


Dlaczego cynamon w plackach z jabłkami?

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.

Wykazuje wiele właściwości zdrowotnych:

  • Wykazuje silne działanie dezynfekujące.
  • Ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne
  • Ma właściwości przeciwzapalne
  • Poprawia dopływ krwi do mózgu, jak i ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu. Co przekłada się na rozjaśnienie umysłu, lepszą pamięć, poprawioną koncentrację.
  • Jest afrodyzjakiem, który głównie wpływa na płeć żeńską.
  • Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek.
  • Wspomaga trawienie, rozgrzewa.
  • Może obniżyć poziom cukru we krwi (poprawia zdolność przetwarzania glukozy i insuliny)
  • Wspomaga krzepnięcie krwi.
  • Jest naturalnym środkiem niosącym ulgę podczas migreny.
  • Może zapobiegać nowotworom
  • Zapach cynamonu odpręża, miło nastraja.
  • Obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca.
  • Może przynajmniej częściowo pomóc w walce z Alzheimerem i Parkinsonem

Składniki:

  • 8 jaj
  • 4 jabłka
  • łyżka miodu
  • 40g mąki z tapioki
  • cynamon
  • olej kokosowy do smażenia

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Jaja blendujemy z dodatkiem łyżką miodu. Następnie dodajemy mąkę z tapioki, cynamon i ponownie blendujemy. Do masy jajecznej dodajemy starte jabłka i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy małe placki. Całość posypujemy cynamonem.


Chlebek Bananowy

Smaczny i pożywny. Idealny jako drugie śniadanie do pracy albo dla dzieci do szkoły.

Jest to świetna alternatywą dla słodkich bułek sprzedawanych w cukierniach a przyrządzenie go zajmuje dosłownie 10 minut + czas który spędza w piekarniku.

Zaletą tego przepisu jest możliwość doboru składników pod własne gusta (np.  suszona żurawina, cynamon, miód czy karob).

Potrzebujemy tylko 5 składników:

  • 3 babany

  • 150 płatków owsianych

  • 3 jajka

  • łyzka oleju kokosowego

  • gorzka czekolada90%

Wykonanie:

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka blendujemy z bananami, płatkami owsianymi i łyżką oleju kokosowego. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do masy z żółtek i bananów. Masę przelewamy do silikonowej formy a wierzch posypujemy połamaną gorzką czekoladą 90 %.

Całość pieczemy w piekarniku ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Pyszna TARTA z domowym budyniem i owocami

Oto brownie z batatów! Ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez nabiału, zbóż i orzechów! :-)

Bez cukru, zbóż i nabiału. Smakuje wyśmienicie a budyń robiony samemu smakuje 1000% lepiej od tych sklepowych.

Składniki na spód:

  • 4 jaja

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 1 łyżka ksylitolu

  • 6 łyżek mąki kokosowej

Składniki na budyń:

  • 500 ml mleka kokosowego

  • 3 żółtka

  • łyżka ksylitolu

  • 50g mąki ziemniaczanej

  • wanilia

  • świeże owoce do wyboru

Wykonanie:

Jaja blendujemy i kolejno dodajemy olej kokosowy, ksylitol i mąkę kokosową. Ciasto powinno być lepkie i gęste. Formę na ciasto smarujemy olejem kokosowym a następnie wyklejamy spód wyrobionym ciastem. Ciasto pieczemy ok 15 minut w 180°C (ciasto powinno być przyrumienione, wyjmujemy i studzimy).

Do garnuszka wlewamy 300ml mleka kokosowego z wodą i gotujemy na małym ogniu. W drugim naczyniu blendujemy 200ml mleka kokosowego z wodą i 3 żółtkami, wanilią, ksylitolem i mąką ziemniaczaną. Potem przelewamy masę waniliową do garnuszka z gotującym się mlekiem kokosowym.  Staramy się mieszać mikserem tak by nie powstały grudki. Następnie mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość dekorujemy świeżymi owocami leśnymi.

Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.


Puszyste czekoladowe ciasto

Oto brownie z batatów! Ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez nabiału, zbóż i orzechów! :-)

Bataty w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków nie należą do roślin psiankowatych, dzięki czemu są w pełni bezpieczne dla osób z chorobami z autoagresją. Ciasto jest bardzo smaczne i puszyste JWręcz ciężko poznać, że podstawą składu są bataty :-)

Makroskładniki na 1 porcję:

  • Białko: 3,8g
  • Tłuszcze: 19,5g
  • Węglowodany: 26,5g

Składniki

  • 4 nie duże bataty

  • Szklanka oleju kokosowego

  • 4 jaja

  • Szklanka kakao raw

  • ½ szklanki miodu

  • 5 łyżek mąki kokosowej

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Bataty obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie ścieramy na tarce i łączymy z zblendowanymi jajkami, rozpuszczonym olejem kokosowym i miodem. Całość dokładnie mieszamy a następnie dodajemy kakao i sodę oczyszczoną. Na koniec dodajemy mąkę kokosową. Całość cały czas mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ok 30 minut w 200 stopniach. Po ostygnięciu zajadamy ze smakiem :-)


Baton kokosowy

Ilu z Was uwielbia delikatny kokosowy smak batonów bounty ?

A co jeśli można go wykonać w 10 minut, w formie ciasta i bez grama cukru ?

Jedząc to ciasto nie musicie się martwić o swoje zdrowie gdyż skład jest czysty w 1000%

A do tego w składzie przeważają zdrowe tłuszcze !

Podział makroskładników na 1 porcję:

  • Białko: 3,5g
  • Tłuszcze: 35g
  • Węglowodany: 20g

Szykujemy:

  • 600 ml mleka kokosowego
  • 500g wiórków kokosowych
  • łyżka miodu
  • 2 gorzkie czekolady 90%

Przygotowanie: Mleko kokosowe podgrzewamy z dodatkiem miodu. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy na gładką masę. Połowę powstałej masy przekładamy do brytfanki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w garnuszku bądź kąpieli wodnej. Połowę rozpuszczonej gorzkiej czekolady przelewamy na powstałą masę kokosową. Na warstwę z czekolady przekładamy drugą część warstwy kokosowej i układamy na gładko. Całość polewamy resztą płynnej gorzkiej czekolady i wstawiamy do lodówki.

Po 2h cieszymy się smakiem legalnego Bounty :-)


Pizza bez glutenu :-)

Większość pizzerii oferuje Wam pizzę na spodzie z mąki pszennej. Ja zaś chciałabym Wam zaproponować pizzę bezglutenową!

Do tego wykonanie jej zajmuje 10 minut :-) Brzmi dobrze?

Główny składnik spodu to tapioka jest to kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Właściwości odżywcze tapioki od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Nic dziwnego - jest lekkostrawna i pożywna.

Tapioka jest hipoalergiczna (nie powoduje uczulenia) i nie zawiera glutenu, w związku z tym mogą po nią sięgać osoby zmagające się z celiakią, alergią na gluten lub inną alergią pokarmową.

Tapioka jest lekkostrawna, dlatego można włączyć ją do diety dzieci i osób w wieku podeszłym, a także tych, które zmagają się z wrzodami i innymi kłopotami żołądkowymi lub w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.Poniżej przepis na nietoksyczną pastę do zębów:

Składniki:

  1. 4 jajka
  2. 2 szklanki mąki z tapioki
  3. 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  4. bazylia suszona

Przygotowanie:

Jajka blendujemy a następnie dodajemy mąkę z tapioki, oliwę z oliwek i bazylię suszoną. Całość dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być dość gęsta. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut  i pieczemy w ok 180 stopniach. Pomidory obieramy i blendujemy doprawione. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu wyparowania wody. Następnie przelewamy sos na upieczony spód pizzy. Dodajemy ulubione składniki i znów wkładamy na 10 minut do piekarnika i gotowe ! :-)


Zdrowa pasta do zębów i to zrobiona w 5 minut? Czemu nie :-)

Olej kokosowy jest świetną alternatywą dla sklepowych produktów higieny jamy ustnej które zawierają wiele chemicznych dodatków i fluorki. Poprawia znacząco stan zdrowia całej jamy ustnej, zapobiega próchnicy oraz hamuje rozwój większości szczepów bakterii i drożdżaków. Jest to niezbędne biorąc pod uwagę jak wygląda dieta „naszych czasów”. Zazwyczaj jest to dieta uboga w składniki odżywcze a bogata w przetworzoną żywność i cukier.

Czyli stwarzająca idealne warunki dla rozwoju drobnoustrojów.

Poniżej przepis na nietoksyczną pastę do zębów:

  1. Olej kokosowy ( 4 łyzki)
  2. Soda oczyszczona (2 łyżeczki)
  3. Ksylitol  ( 2 łyżeczki)
  4. Naturalny olejek eteryczny. Ja użyłam olejku z drzewa herbacianego (ok. 1 łyżeczka)

Wymieszaj sodę oczyszczoną i ksylitol z olejem kokosowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj olejek eteryczny dla odświeżającego smaku. I gotowe!

Oczywiście skład może być zmienny, często można trafić na przepisy bazujące także na oleju kokosowym ale z dodatkiem kurkumy bądź węgla aktywnego.

Skąd taki skład?

Olej kokosowy (kluczowy składnik ze względu na swoje działanie):

  • jest przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy,
  • dba o kondycję dziąseł eliminując krwawienia i ból przy regularnym stosowaniu,
  • posiada właściwości zatrzymujące, a nawet cofające zmiany próchnicowe!

Soda oczyszczona:

  • stanowi ona świetny, a zarazem delikatny materiał ścierny, który zapewni łagodne oczyszczenie,
  • pochłania zapachy co jest korzystne dla utrzymania świeżego oddechu.

Ksylitol:

  • ma działanie przeciw próchnicze,
  • hamuje proces fermentacji.

Legalny SNICKERS?

Pewnie wielu z Was uwielbia różne batony w tym Snickersa. Niestety słodycze dostępne w sklepie często na początku swojego składu posiadają cukier i wiele innych słodzików. Przed Wami pyszna wersja FIT bez cukru!Słodycz w nim zapewniają suszone daktyle i ksylitolktóry świetnie zastępuje biały cukier.

Zalety ksylitolu :

  • Identyczny smak i wygląd jak cukier - ksylitol ma niemal identyczny wygląd jak cukier. Smakuje również niemal identycznie. Stopień słodkości jest bardzo zbliżony.
  • Ok. 40% mniej kalorii - kaloryczność ksylitolu to 2.4 kcal na 1 gram, podczas gdy kaloryczność cukru to 3.87 kcal na 1 gram.
  • Niski indeks glikemiczny - kalorie z ksylitolu przyswajane są przez organizm bardzo powoli, nie powodując skoków poziomu cukru we krwi. Oznacza to, że ksylitol może być stosowany przez diabetyków (osoby chore na cukrzycę) oraz z hiperglikemią.
  • Utrudnia rozwój bakterii i grzybów
  • Zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł (działanie antybakteryjne)
  • Likwiduje nieprzyjemny zapach z ust (działanie antybakteryjne)

Składniki na formę ok 26 cm :

  • 500 g daktyli,
  • 2x gorzka czekolada 90%,
  • 5 łyżek masła z nerkowców,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki kakao raw,
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 8 łyżek ksylitolu,
  • 200 g orzeszków ziemnych,

Przygotowanie: 
Kaszę jaglaną gotujemy. W między czasie zalewamy ciepłą wodą 500g daktyli. Po 10-15 minutach odsączamy. Połowę daktyli suszonych blendujemy z kakao raw i masłem z nerkowców. Następnie zagniatamy jak na ciasto i wilgotnymi dłońmi. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią przygotowany spód ciasta. Drugą część daktyli blendujemy z mlekiem kokosowym a następnie dodajemy orzeszki ziemne. W drugiej misce blendujemy ugotowaną kaszę jaglaną z dodatkiem ksylitolu. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekładamy na wyłożony wcześniej spód. Na masę z kaszy jaglanej przekładamy masę daktylową z orzeszkami ziemnymi. W garnuszku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką a następnie wylewamy ją na całe ciasto. Całość posypujemy orzeszkami ziemnymi i wstawiamy do lodówki na minimum 2 h.


BANOFFEE, czyli pyszne ciasto bez grama cukru, glutenu i nabiału!

Ciasto składa się głównie z świeżych i suszonych owoców. A zrobienie go zajmuje tylko 30 minut.

Orzechy nerkowca zawierają wysoką ilość tłuszczy, głównie jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W stosunku do innych orzechów nie zawierają za dużo błonnika lecz są bogate w składniki mineralne takie jak: fosfor, magnez, cynk, sód, potas i selen. Do tego witaminy z grupy B oraz witaminy E i K.

Śmietanka kokosową idealnie dla osób nietolerujących nabiału. Kokos zawiera zdrową postać tłuszczy średnio łańcuchowych, które mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Dodatkowo wzmacniają system odpornościowy, a jej smak idealnie komponuje się z daktylami i bananami.

Składniki na formę ok. 26cm:

  • spód:
    • 3 szklanki nerkowców i 1 szklanka słonecznika
    • szklanka namoczonych daktyli
    • szczypta soli i odrobina wody
    • 1 łyżkę kakao
  • masa kajmakowa:
    • 250 szklanki daktyli, namoczonych w wrzątku przez ok. 10 minut
    • 2 łyżka masła orzechowego (można zrobić samemu blendując orzechy z odrobiną oleju kokosowego i kylitolu)
    • 3 – 4 banany
    • woda po moczeniu daktyli (ok. 1 szklanki)
  • śmietankowy krem:
    • 1puszka  śmietanki kokosowej (bądź część stała mleka kokosowego,) schłodzonej przez całą noc
    • sok z 0.5 cytryny
    • kakao do posypania

Orzechy nerkowca blendujemy na drobno. Dodajemy szczyptę soli i szklankę słonecznika. Na koniec dodajemy odsączone daktyle. Całość blendujemy. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą i wilgotnymi dłońmi wykładamy spód masą z orzechów. Daktyle przeznaczone na masę kajmakową odsączamy i blendujemy z dodatkiem masła orzechowego. Następnie powoli dolewać wodę po odsączaniu daktyli. Blendować tak by powstała kremowa konsystencja lecz by nie była zbyt płynna. Odstawiamy do ostygnięcia.

Banany obieramy i kroimy na plasterki które układamy na spodzie. Całość polewamy warstwą „kajmakową”. Śmietankę kokosową ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Przekładamy ją na ciasto. Całość dekorujemy kakao. Odstawimy do lodówki na minimum 2 h. Lecz najlepiej smakuje kolejnego dnia Jtylko kto wytrzyma by tyle czekać? :D


Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Owoce leśne, truskawki, maliny, borówki, dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych oraz substancje o działaniu profilaktycznym. Jednym z nich są antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Zaś wolne rodniki stanowią jeden z czynników sprzyjających zachorowaniu na nowotwory.

W tym cieście została użyta mąka kokosowa ! :) Dlaczego?

Mąka kokosowa ma wysoką zawartość błonnika, białka, a także zdrowych tłuszczów. A co najważniejsze jest wolna od pszenicy i innych zbóż. To wszystko sprawia, że świetnie sprawdzi się w przypadku diabetyków czy osób nietolerujących glutenu. W przeciwieństwie do mąki pszennej nie będziemy mieć po niej problemów trawiennych czy tzw. „brain fog’a” czyli zaćmienia umysłu, który często występuje właśnie po zjedzeniu produktów glutenowych. Nagłe problemy z myśleniem, skupieniem czy ospałość to typowe objawy po spożyciu takich produktów. Dlatego zachęcam Was do korzystania z mąk bezglutenowych których wybór jest ogromny.

Składniki na większą brytfankę:


  • kilka łodyg rabarbaru
  • 500 gr. truskawek
  • 1 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 2 x szklanka mleka kokosowego
  • 8 jajka
  • 2-4 łyżki miodu
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżeczka sody oczyszczon

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w cienkie paski a piekarnik rozgrzewamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim rabarbar pokrojony w paski. Przykrywamy cały spód a następnie zalewamy go zmiksowanymi truskawkami. W miseczce łączymy jaja, miód i mleko kokosowe, a w drugiej sodę, sól himalajską i mąkę kokosową. Następnie do zblendowanej masy jajecznej dodajemy suche składniki z drugiej miski i dalej blendujemy. Gotowe ciasto wylewamy na rabarbar z truskawkami. Pieczemy przez ok 45 minut aż ciasto się zezłoci.

Smacznego!


Bruschetta

Jedna z najpopularniejszych przekąsek w kuchni włoskiej. Dla mnie to świetny sposób na pyszne danie z dojrzałymi pomidorami, świeżą bazylią i czosnkiem na chlebie gryczanym.

Chleb gryczany jest bezglutenowy i nie wpływa na rozszczelnienie bariery jelitowej.

Czosnek naturalny antybiotyk, tak silny, że wystarczają 3 minuty, aby sok zniszczył kolonię bakterii w warunkach in vitro.

Bazylia to zioło na bóle reumatyczne, pomaga w elimanacji stresu (tu sprawdzą się olejki eteryczne i żucie liści) a także jako tonik do zmian skórnych czy jako składnik syropów na kaszel.

Składniki:

  • Kilka kromek chleba gryczanego
  • Oliwa z oliwek (jak najlepszej jakości)
  • 4 duże pomidory
  • Trzy ząbki czosnku
  • Sól himalajska/ pieprz czarny /oregano/ bazylia
  • ½ cebuli
  • Ser cheddar
  • 1/5 kostki
  • Bazylia – ok 5 listków 

Kromki chleba gryczanego smarujemy oliwą a następnie przekrojonym ząbkiem czosnku. Zapiekamy ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku. W międzyczasie pomidory obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Cebulę, czosnek i bazylię siekamy drobno i dodajemy do pomidorków. Całość doprawiamy do smaku i dodajemy 20 ml oliwy z oliwek. Ser cheddar trzemy na tarce i dodajemy do miseczki z warzywami. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na kromki przypieczonego chlebka. Całość zapiekamy ok. 10 minut do rozpuszczenia sera.

Smacznego!


1. Opis przypadku

Seweryn Danielak jest trenerem w Ultimate Krav Maga. Na co dzień zajmuje się prowadzeniem treningów Krav Maga, Combat Fitness, treningów przygotowania motorycznego i sam także ciężko trenuje. Jako osoba bardzo aktywna i spędzająca większość czasu na sali treningowej jest narażony na częstsze spadki odporności a także na większy kontakt z różnymi patogenami.

Przed rozpoczęciem współpracy z Sewerynem skierowaliśmy go na odpowiednie badania krwi i moczu. Jest to obowiązkowa procedura, którą powinien stosować każdy dietetyk a także każda osoba zajmująca się zdrowiem. Dlaczego? Każdy człowiek jest inny. Każdy może mieć inna genetykę, inne problemy metaboliczne i inne niedobory. Jeśli umiemy odpowiednio odczytać badania krwi jesteśmy w stanie określić dokładny stan zdrowia naszego pacjenta i ułożyć pod niego odpowiednią dietoterapię i niezbędną suplementację.

Po zrobieniu badań przez Seweryna określiliśmy które parametry krwi będą priorytetem do poprawy. Wyniki krwi pokazały niski poziom witaminy D3 (który może wpływać na słabszą odporność organizmu), hormony tarczycy: ft3 i ft4 w normie choć dość niskie (może to być spowodowane przetrenowaniem i zbyt dużą ilością stresu) i niekorzystny stosunek lipoproteiny hdl : ldl. Postanowiliśmy wprowadzić dietę opartą na produktach najlepszej jakości a zarazem jak najmniej przetworzonych.

Skupiliśmy na superfoodsach- to termin, który po polsku przetłumaczylibyśmy na „superjedzenie” bądź „nadjedzenie”. Co łączy ze sobą ta żywność? Są to produkty pochodzenia naturalnego, mające świetne właściwości zdrowotne. Poza wprowadzeniem diety zastosowaliśmy odpowiednią suplementację. Której podstawą są witaminy D3+K2 której suplementacja w okresie jesienno-zimowym jest niezbędna, gdyż promienie słoneczne odpowiedzialne za syntezę w naszym organizmie witaminy D praktycznie nie docierają do naszej szerokości geograficznej. Zadbaliśmy też o żołądek i mikrobiotę stosując ocet jabłkowy i odpowiednie probiotyki. Z uwagi na sportowy i stresujący tryb życia Seweryna wsparliśmy jego organizm także pod kątem regulacji cyklu dobowego, pracy nadnerczy i wsparcia snu.

Oto przykładowy posiłek z diety:

Krewetki z mlekiem kokosowym.

Składniki:

 

  krewetki, mieszane gatunki, świeże

  250g

  olej kokosowy

  15g

  Koper ogrodowy

  20g

  mleko kokosowe, w puszce

  140g

  ryż biały paraboliczny

  30g

  imbir korzeń

  5g

  kurkuma mielona

  3g

  Czosnek

  2 ząbki


 

 

Wykonanie

Krewetki podsmażamy na oleju kokosowym, po chwili dodajemy pokrojony koper, obrany i posiekany korzeń imbiru, kurkumę i wyciśnięty czosnek. Na koniec dolewamy mleko kokosowe i parę minut gotujemy. Podajemy z ugotowanym ryżem białym.

Czemu użyliśmy tych przypraw?

Czosnek: znany także jako „naturalny antybiotyk”. Zalet można by wymieniać w nieskończoność a należą do nich: bakteriobójczość, przeciwzapalność, przeciwwirusowość, posiada naturalne antyoksydanty i obniża poziom cukru we krwi.

Kurkuma: lecznicze zalety znane są od setek lat. Słynie z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, oczyszczających, diuretycznych, hepatoprotekcyjnych, tonizujących i antymutagennych. To sprawia, że od dawna kurkumę stosuje się w leczeniu wielu chorób.

Imbir: właściwości lecznice imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Należą do nich: ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, łagodzi bóle menstruacyjne i migreny, polepsza krążenie krwi i wspomaga leczenie przeziębienia.

Smacznego


2. Opis przypadku

Katarzyna Wesołowska na co dzień pracuje w biurze i prowadzi własny dom, zajęcia które wymagają bardzo dużego zaangażowania i energii, mimo to z dużą determinacją cały wolny czas poświęca swojej pasji – bieganiu. Kasia uprawia biegi długodystansowe, z pomocą trenera biegowego @Pawła Grzonki oraz dodatkowym zajęciom z @Sewerynem Danielakiem poprawiła znacznie swoje rekordy życiowe.

Przypadek Kasi jest bardzo interesujący, ale również wymagający. Od lat choruje na Hashimoto – przewlekłe zapalenia tarczycy na tle autoimmunologicznym. Choroba, która utrudnia normalne życie, a co dopiero osobie aktywnej sportowo, dlatego bardzo zdziwiły nas jej tak dobre wyniki sportowe.

Standardowo przed rozpoczęciem współpracy poprosiliśmy Kasię o wykonanie odpowiednich badań.

Parametry czerwonokrwinkowe + niska ferrytyna wskazywały na problemy z gospodarką żelazem, niekorzystny stosunek lipoproteinyhdl : ldl i Hashimoto.

W niektórych przypadkach świetnie sprawdza się tzw: Protokół autoimmunologiczny. Jest to dieta skierowana do osób cierpiących na choroby autoagresywne. Stosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania może cofnąć chorobę, spowodować remisję bądź całkowicie usunąć objawy. Jest to bardzo restrykcyjna dieta wykluczająca wszystkie zboża, nabiał, warzywa strączkowe, psiankowate, jaja i całą przetworzoną żywność.  W przypadku Kasi postanowiliśmy ograniczać te produkty skupiając się na jak najbardziej wartościowych, jak: ryby, dozwolone owoce/warzywa i bataty. Zaś pseudo zboża takie jak kasza jaglana czy gryczana postanowiliśmy Kasi wprowadzić w formie rotacji. Suplementacja także została rozpisana pod wyniki krwi Kasi a teraz czekamy na kolejne rekordy życiowe!

Oto przykładowy posiłek z diety rozpisanej dla Kasi

Burger wołowy grillowany podany z talarkami z batata pieczonymi w piecu z dodatkiem 10g oliwy z oliwek, soli himalajskiej, pieprzu i czosnku. Do tego guacamole (rozdrobnione awokado z czosnkiem i sokiem z limonki).

 

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

wołowina, rozbratel

200

 

batat (patat)

200

 

Oliwa z oliwek

10

 

Awokado

70

pół sztuki

Czosnek

18

3xśredni ząbek

 

Stek wołowy ze szparagami

Pyszny i szybki posiłek „Stek wołowy ze szparagami”, czas wykonania 15 minut

Szparagi są dietetyczne, w 100 g zawierają tylko 18 kalorii ale przede wszystkim są skarbnicą witamin i składników mineralnych:

  • naturalny kwas foliowy, niezbędny pierwiastek dla kobiet planujących ciążę
  • witaminy C i E, poprawiają kondycję skóry, paznokci i włosów
  • asparagina, wspomaga pracę nerek
  • wapń, fosfor, potas
  • błonnik, poprawia perystaltykę jelit
  • inulina, prebiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe.

A do tego świetnie smakują. Możemy je podawać w różnej postaci.

Dzisiaj proponuje z dodatkiem ryżu basmati i stekiem wołowym. Stek wołowy polecam kupno ze sprawdzonych miejsc i z wolnego wypasu! 

Smacznego!

 

Przepis na chipsy kokosowe w czekoladzie

Jest to prawdziwa bomba zdrowych tłuszczy ! A do tego szybka i łatwa w przyrządzeniu.

Idealna alternatywa na deser dla wszystkich łakomczuchów którzy starają się spożywać mniejszą ilość węglowodanów. W deserze tym znajdziemy głównie zdrowe tłuszcze a dzięki temu ten mały deser będzie nie tylko smaczny ale i sycący.

Składniki:

  • 100g chipsów kokosowych
  • 100g czekolady gorzkiej (u mnie 90%)
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżka miodu

Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy olej kokosowy i miód. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników, intensywnie mieszając. Następnie dodajemy chipsy kokosowe i dokładnie mieszamy. Nakładamy porcje masy do foremek muffinkowych. Po wystygnięciu umieszczamy w lodówce na minimum 1h.

 

Smacznego

 

Ciasto czekoladowe z mascarpone i malinami

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady 90%
  • Ok 100-150 g oleju kokosowego
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1x mascarpone bądź 200 g mleka kokosowego lub śmietany 36%

 

Piekarnik rozgrzewamy do 16 ° C. Czekoladę wraz z olejem kokosowym podgrzewamy w garnuszku często mieszając pilnując by masa się nie przypaliła. Następnie przestudzić. Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. W drugiej miseczce ubijamy żółtka wraz z szczyptą cynamonu. Do powstałej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę i intensywnie mieszamy. Następnie całość przelewamy do ubitych białek i dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Całość przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika na ok 15 minut.

 

Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.

W drugiej misce ubić żółtka z wanilią do momentu aż masa będzie gładka.

Rozpuszczoną masę czekoladową wlać do żółtek ciągle mieszając i dobrze wymieszać.

Mascarpone mieszamy z dodatkiem ksylitolu. I przekładamy na ostudzone ciasto. Całość dekorujemy mrożonymi bądź świeżymi malinami.

Mascarpone możemy zastąpić śmietanką kokosową ( Należy oddzielić część stałą od płynnej. Następnie stałą część śmietanki ubić mikserem.)

Smacznego!